Mrt
22

Koolhydraatarm Dieet Plan – Activeer Je Vetverbranding

Koolhydraatarm Dieet Plan – Activeer Je Vetverbranding

Met een koolhydraatarm dieet verbrand je elke week opnieuw 2 kilo vet. Als jij op een gezonde, snelle en veilige manier wilt afvallen zonder hongergevoel of supplementen, dan is de informatie in dit artikel bedoeld voor jou.
Voordat we beginnen, ga ik je een voorbeeld geven: stel je voor dat je een leeg literpak melk vult met (buik)vet uit jouw lichaam. Dat is precies hoeveel vet je zult kwijtraken in de eerste drie dagen, als je het koolhydraatarme dieet volgt uit dit artikel.

De inhoud van dit artikel:

  • Hoe je lichaam voedsel opslaat als vet (en hoe je dit voorkomt).
  • Hoe je wekelijks 2 kilo afvalt door koolhydraatarm te eten.
  • Het complete koolhydraatarme dieet plan.

Als je het koolhydraatarme voedingspatroon negeert, zal je rond hetzelfde gewicht blijven schommelen of zelfs aankomen. Met een goed koolhydraatarm dieet ervaar je een fantastisch gevoel, omdat je elke dag opnieuw een zichtbare stap zet naar het door jouw gewenste figuur.

Laten we direct beginnen.

De 3 brandstoffen van jouw lichaam

Je lichaam heeft op elk moment van de dag energie nodig om je hart te laten kloppen, zuurstof op te nemen en je kerntemperatuur op een gezonde 37 graden te houden. In fysiologische termen heet deze energiebehoefte de homeostase.

Daarnaast gebruikt je lichaam energie voor het verteren van voedsel en om te bewegen. Deze constante energiebehoefte resulteert in het hongersignaal; het teken dat we ons lichaam moeten bijtanken.

Het menselijk lichaam kan op 3 verschillende brandstoffen werken. Deze verschillende soorten brandstoffen heten macronutriënten en zijn hieronder weergegeven.

Koolhydraten
Koolhydraten zijn te vinden in brood, pasta, noedels, aardappelen, rijst, graanproducten, fruit, groente en alle suikerrijke producten zoals snoepgoed, gebak, koekjes en kant-en-klare sauzen.

Vetten
Onverzadigde vetten hebben een positief effect op je gezondheid en zijn te vinden in noten, zaden, vette vis, avocado en olijfolie. Verzadigde vetten zoals snacks uit de frituurpan of bak- en braadvet hebben daarentegen een negatief effect op je gezondheid.

Eiwitten
Eiwitten (proteïnen) zijn essentiële bouwstenen van je lichaam en zijn te vinden in vlees, ei en vis, en in mindere mate in noten, zaden en bonen. Eiwitten zijn onmisbaar voor het aanmaken van o.a. bot, kraakbeen, bloed, hormonen, weefsel, haar en nagels.

Al deze verschillende soorten brandstoffen hebben een ander effect op je lichaam. Dit effect is heel belangrijk als je wilt afvallen.

Je zou denken dat je door het eten van vetten lichaamsvet opslaat. Hoewel dat deels waar is, zijn juist koolhydraten de hoofdoorzaak van overtollig vet.

De Amerikaanse cardioloog Robert Coleman Atkins kwam 40 jaar geleden al op dit antwoord tijdens zijn uitgebreide onderzoeken. Maar Dr. Atkins werd tegengesproken en genegeerd, totdat zijn werk ongeveer 10 jaar geleden wereldwijd werd geaccepteerd.

Voor jou betekent dit dat je een lange tijd bent misleid over de waarheid van koolhydraten en vetten. Gezonde vetten en eiwitten zorgen niet voor overgewicht. Te veel van de verkeerde koolhydraten wel.

In de afgelopen 10 jaar is er vanuit alle hoeken van de wereld wetenschappelijk bewijs geleverd dat het eten van te veel koolhydraten de hoofdoorzaak is van overtollig lichaamsvet.

Belangrijk om te weten: een koolhydraatarm dieet betekent niet dat je helemaal geen koolhydraten meer mag consumeren, het is namelijk niet gezond om een hele voedingsgroep te schrappen.

Van koolhydraten naar overtollig vet
Stel je eens voor: je eet je favoriete koolhydraatrijke maaltijd, zoals een bord pasta of een aardappelschotel, gevolgd door een heerlijk toetje. Zo, dat was lekker!

Terwijl jij achterover leunt in je stoel om lekker uit te buiken, is er voor je lichaam werk aan de winkel.

De koolhydraten die je net hebt gegeten, worden door je spijsvertering snel omgezet in energie. Deze energie heet glucose.

Te veel glucose in je bloed is gevaarlijk. Om glucose naar de juiste plek te brengen, maakt je lichaam direct na je maaltijd de eerste ladingen van het hormoon insuline aan.

Insuline gaat op zoek naar glucose en transporteert het om te beginnen naar je lever en spiercellen om deze te bevoorraden. Als die voorraad is aangevuld, krijgt de glucose een andere bestemming: je vetcellen.

En dat is (heel simpel gezegd) hoe je vet opslaat in je buik, armen, benen en alle andere plaatsen door teveel koolhydraten te eten.

Bepaalde koolhydraten (uit wit brood, pasta, rijst, suikers, etc.) worden snel verteerd en zijn de oorzaak van een hoge insulinewaarde. Ze verstoren je hormoonbalans en zorgen ervoor dat je vet opslaat in alle delen van je lichaam.

Ons lichaam is gebouwd om te overleven in een woeste omgeving waar de eerstvolgende maaltijd een onzekere factor is. Om je overlevingskans te vergroten, slaat je lichaam koolhydraten op zodra het de kans krijgt.

Niet helemaal meer van deze tijd, hoor ik je denken. Dat klopt.

Koolhydraatarm dieet: de basis

Een koolhydraatarm dieet (of koolhydraten dieet) betekent geen boycot op alle koolhydraten. Haal je koolhydraten uit de juiste bron en je voelt je energiek en fit terwijl je die overtollige kilo’s kwijtraakt.

Eet: rund, lam, kip, gevogelte, vette vis, zeevruchten, eieren, groente (spinazie, boerenkool, ui, tomaat, wortel, courgette, etc.), avocado, volle melk, volle- en Griekse yoghurt, noten, zaden, olijf- en kokosolie

Eet beperkt: fruit, havermout, gedroogd fruit, quinoa, bruine rijst, zoete aardappelen, bonen (zwarte, garbanzo, kidney, ogen en navy bonen) en donkere chocolade (75%+ cacao).

Vermijd: suiker, siroop, brood, pasta, rijst, graanproducten, ontbijtgranen, bloem, snoepgoed, koekjes, gebak, ijs, frisdranken, vruchtensappen uit pak, kant-en-klare producten en kunstmatige zoetstoffen.

Mijn koolhydraatarm ontbijt: een halve avocado, banaan, spinaziesmoothie en groente-omelet op een rijstwafel

Het is belangrijk dat je tijdens een koolhydraatarm dieet goed de ingrediëntenlijsten doorleest en op zoek gaat naar verborgen suikers. Suiker is een slechte koolhydraat en schuilt onder namen zoals glucose-fructosestroop, dextrose, fructose, sucrose, siroop of glucose. Eigenlijk alles dat eindigt op ‘ose’ is suiker. Ook ingrediënten waar de woorden ‘stroop’ of ‘siroop’ in voorkomen is suiker.

Een woord over fruit… Hoewel fruit van nature fructose bevat, is het niet te vergelijken met fructose uit een pak vruchtensap. Fruit bevat essentiële vitamines en mineralen en is een uitstekende bron van vezels. Eet fruit zo vroeg mogelijk op de dag en beperk het aantal stuks tot maximaal 2 per dag om snel af te vallen.

Geloof vanaf nu nooit meer onoplettend de ‘gezonde’ verpakkingen. Lees de ingrediëntenlijst door en ga op zoek naar verborgen suikers.

Koolhydraatarm dieet weekmenu:

Als koolhydraatarm eten een grote ingreep is op jouw voedingspatroon, dan zul je door dit toe te passen het meeste gewicht gaan verliezen.
Om het makkelijker voor je te maken, heb ik hieronder een maaltijdschema voor je samengesteld. Het is gebaseerd op de eet- en eet beperkt lijst.

Ontbijt: Omelet met een flinke dosis groente, op laag vuur gebakken in olijf- of kokosolie.
Ontbijt: Twee gekookte eieren met avocado.
Ontbijt: Volle yoghurt met een handje noten.
Ontbijt: Biologische bacon met ei.
Ontbijt: Smoothie met boerenkool, ananas en yoghurt.

Lunch: Avocadosalade met pijnboompitten, olijfolie en eventueel wat zeezout.
Lunch: Smoothie met banaan, blauwe bessen, kokosmelk en een schepje lijnzaad.
Lunch: Salade met noten, appel, pijnboompitten, limoensap en rucola.
Lunch: Quinoa rijstwafels met stukjes avocado en walnoot.
Lunch: Bonensalade met ei, spekjes, sla en rucola.

Diner: Gegrilde kip met gestoomde groenten.
Diner: Gegrilde gamba’s met groente.
Diner: Wok met groente en vis.
Diner: Kalkoenrollade met groente.
Diner: Gegrilde kipvleugels met groente.

Kies voor deze heerlijke koolhydraatarme gerechten en je vetverbranding draait op volle toeren.

Ben jij een intensieve sporter of heb je simpelweg behoefte aan meer koolhydraten? Eet dan iets meer uit de eet beperkt lijst. Mix bijvoorbeeld wat extra quinoa door je salade, of eet een portie gedroogd fruit wanneer je er behoefte aan hebt.

Voordat je gaat beginnen Lees dit!
Tijdens afslankconsulten hoor ik vaak dat de eerste paar dagen van een koolhydraatarm dieet gepaard gaan met lage energieniveaus. In sommige gevallen veroorzaakt het zelfs lichte hoofdpijn. Deze ongemakken zijn een aanwijzing dat er veranderingen plaatsvinden in jouw lichaam.

Je hebt in dit artikel gelezen dat je lichaam extra insuline aanmaakt als je veel koolhydraten eet. Insuline is één van de 12 hormonen die bepalen of je lichaamsvet aanmaakt (of juist verliest).

Als je koolhydraatarm begint te eten, herstel je ook je hormoonbalans. Als je insulinewaarde laagt blijft (door een koolhydraatarm dieet), schakelt je lichaam over naar het verbranden van lichaamsvet.

Daarom bestaat de kans dat je de eerste paar dagen wat minder energie hebt. Eet bij vermoeidheid iets meer van de “Eet beperkt” lijst uit dit artikel.

Zet het koolhydraatarm dieet door en oordeel pas na 2 weken. In de persoonlijke coachingsessies die ik geef, hoor ik vaak dat mensen tijdens een koolhydraatarm dieet niet alleen afvallen, maar ook meer energie krijgen, beter slapen en van een sterker concentratievermogen genieten.

Hoe pak je dit het beste aan?
Nu je weet hoe een koolhydraatarm dieet werkt, is het tijd voor actie. Ik ga je nog een paar laatste tips geven om koolhydraatarm diëten een stuk makkelijker te maken:

Haal de juiste boodschappen in huis: als je geen koolhydraatrijke producten in de supermarkt koopt, kun je het thuis ook niet opeten. Ondanks de simpliciteit van deze tip, is het een essentiële als je snel en gezond wilt afvallen.
Gezonde snacks binnen handbereik: als je een koolhydraatarm dieet volgt, zorg dan dat je gezonde snacks binnen handbereik hebt en leg ze eventueel van tevoren klaar. Denk aan wortels, dadels, komkommer of een handje noten. Zo grijp je minder snel naar ongezonde snacks.
Begin ijzersterk: als je iets doet, doe het dan goed. Er is niets vervelender dan een poging tot afvallen zonder resultaat te boeken. Bespaar jezelf de frustratie en zorg ervoor dat je alle kennis hebt om snel gezond af te vallen. Blader daarom rond op deze website en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ontvang aanvullende tips, recepten en leefstijl adviezen: oké, ik geef het toe; dit is een hoop informatie in één keer. Ik wil nog veel meer informatie over hormonen met je delen, omdat hormonen de sleutel zijn tot succesvol afvallen. Sterker nog, zonder bepaalde hormonen kun je geen gram vet verliezen! Daarom deel ik in mijn nieuwsbrief mijn beste tips, recepten en adviezen met je om snel en gezond af te vallen met het koolhydraatarm dieet.

Leave a Reply